Yazar: Ferit Tekbaş

Yer: Berlin

Kategori: Röportaj

Tarih: 25.05.20018

Portal: www.zerocha.org

Metin okuma süresi: 7 Dakika

Dil: Türkçe

Ferit Tekbaş: Sevgili Mitri, ZeroChA  Yönetim Kurulu ve halkımızın adına bu röportaj için sana çok teşekkür ederiz. Okurlarımız ve Rum – Ortodoks halkımız, senin  bu başarılı kariyerine yol açan aşamalarına büyük bir ilgi göstermektedir. Gazeteciliğe olan tutkunu nasıl keşfettin ve televizyona nasıl geldin?

Mitri Şirin: Geçmişe bakıldığında, bunun çok fazla tesadüf olduğunu söylemeliyim. Almanya’da askerlik yerine geçen sivil hizmetimden sonra, tam olarak ne yapmak istediğimi bilmeden önce Berlin’e arkadaşım ile paylaştığımız bir daireye taşındım. Evimizde daima tek bir radyo kanalı açıktı ve orda çalınan müziği bayağı beğeniyordum. Ancak bu radyo kanalında moderatörler profesyonelce moderasyon yapmıyorlardı. Bu bağlamada, bu kanalda, çalışmak için bir başvuru yaptım ve gerçekten bu başvurum kabul edilerek orda işe başladım.

Radyo istasyonun başlangıç aşamasında olduğundan, oldukça hızlı bir şekilde bana fazla sorumluluk verildi. Bağımsız bir çalışma gerektiren bu iş, hızlı gazetecilik gelişimi ile bu sonuçlandı. İlk yılda, yayınları hazırlamak, sanatçılarla röportaj yapmak, müzik dizileri oluşturmak, muhabir olarak çalışmak ve tüm yayınları moderasyon etmek için izin verildi. Ara sıra bazı TV kanallarında da çalıştım, ancak 2005’e kadar radyo için çalışıyordum. Ancak o zamandan sonra tamamen televizyona geçtim. RBB ve WDR – TV – kanalarında, bir haber spikerliğini ve bir magazin’in sunuculuğunu yaptım ve daha sonra yani 2009’dan itibaren, Avrupa’nın en büyük televizyon kanalında, ZDF’te çalışmaya başladım. Orada özellikle ZDF’in sabah magazin’inde ve özel yayınlarıda mesela haberleri de sunuyorum.

Ferit Tekbaş: Bize ailen hakkında bir şeyler anlatabilir misin? Tam olarak kim oldukları ve o zamanlar Almanya’ya nerden ve nasıl geldiklerini?

Mitri Şirin: 1960’ların sonunda ailem, o zamanlar diğer birçok güney Avrupalı aileler gibi Federal Almanya Cumhuriyeti’nin çağrısı üzerine “misafir işçi” olarak, Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin Rheine kentine, tekstil endüstrisi yüzünden gelmiş ve yerleşmişlerdir. Kendileri ve çocuklar için daha iyi bir gelecek ve daha fazla refah kazanmaları umudu ile söz konusu olmuş ve doğal olarak ta bu gelmeleri için büyük bir rol oynamıştır. Ve şimdi kendim bir aile sahibiyim. Ben, karım ve 3 çocuğum (10, 15 ve 19 yıl) Berlin-Tempelhof’ta yaşıyorum.

Çocuklarımı yıllar önce Samandağ’da vaftiz ettim bu bağlamada, kayınvalide ve kayınpederimi Hatay’ın tarihini kendilerine tanıtma fırsatınım olmuştu. Hatay bölge olarak çalkantılı bir tarihe sahiptir. Osmanlı İmparatorluğu’nun yenilgisinden sonra, eyalet 1918’de Fransızlar tarafından işgal edilerek, Suriye vekaleti üzerinden yönetimini uyguladı. Bu görev süresinin sona ermesinden sonra, Hatay ili 1939 yılında Türkiye’nin bir parçası olmak için kararını verdi. Bununla birlikte, bu bölgenin sakinleri kendi imajlarında Suriyeliler olarak kaldılar. Antakya’nın küçük Suriye olduğu söyleniyor, çünkü burada Sünniler, Aleviler, Türkler, Araplar, Kürtler ve Hristiyanlar yaşıyor. Ailem saydığım sonuncu mezhebe aittir.

Büyükbabam Edmon, Hatayın anlatılan tarihini resmen yaşadı. Memleketinin sınırlarının nasıl değiştiğini ve ağırlıklı olarak bu Müslüman bölgedeki Hristiyan azınlığın nasıl etkilendiğini deneyimledi. Ve ailesinin dağılmasını izledi. Her türlü sebepten dolayı:  Bazıları daha iyi bir yaşam bulmaya gitti; Ekonomik mülteciler bugün bu insanlar olarak adlandırılıyor. Diğerleri zulümden kaçtı, ve şimdi bazı akrabalarım savaştan kaçıyor.

Ferit Tekbaş: Şu anda Samandağ veya Suriye’de yaşayan birçok akraban var mı?

Mitri Şirin: Akrabalarımın sadece küçük bir kısmı Suriye’de yaşıyor ve çoğu savaş yüzünden kaçtı. Amcam Michel, Samadang’da kalan altı çocuktan sadece biri.  Diğerleri Almanya ve ABD’de yaşıyor. Her zaman güzel ama maalesef çok nadir olay oluyor, Noel veya Paskalya’yı birlikte kutlamak için tüm aile dünyanın her köşesinden bir araya geldiği an.

Ferit Tekbaş: Mitri, sen Almanya’da doğdun, Samandağ hakkında izlenimlerin veya anıların nelerdir ve en son ne zaman oraları ziyaret ettin? Yakında oraya gitmeyi planlıyor musun?

Mitri Şirin: Almanya’dan Samandağ’a giden zorlu yolculukları çok iyi hatırlıyorum. Eskiden oraya araba ile çok uzun bir seyahata çıkıyorduk ve varış süreci günler sürüyordu.  Her zaman biz çocuklar için bu seyahat çok heyecan verici bir macera oluyordu ancak aynı zamanda yorucu, çünkü ablam ve ben her zaman iyi uyumak amacı ile arka koltuk için tartışırdık. 4 gün sonra nihayet Samandağ’a vardığımızda sevinç çok büyük oluyordu. Bu zamana ait birçok hatıra, birçok akrabam, muhteşem doğa ve tabi ki yoğun aile değişimleri mevcuttu.

Samandağ’daki son zamanım, 2005 yılında kızım ve oğlumun vaftiz edildiğinde oldu. Bu yüzden tekrar zamanı geldiği doğru, ancak ben randevularımı daha iyi koordine etikten sonra mümkün bu olacağının kanaatindayim.

Ferit Tekbaş: Röportaj için zaman ayırdığın ve bize hayatından dair bazı bilgiler vermiş oldun. Sevgili Mitri, sana Teşekkür eder, başarılarının devamını diliyoruz, Tanrı seni ve aileni korusun.


Autor: Ferit Tekbas

Ort: Berlin

Kategorie: Interview

Datum: 25.05.2018

Portal: www.zerocha.org

Textdauer: ca. 7 Min.

Sprache: Deutsch

Titel: Interview mit Mitri Sirin

Ferit Tekbas: Lieber Mitri, im Namen vom Vorstand des ZeROChA e. V. und unserem Volk möchten wir Dir ganz herzlich für dieses Interview danken. Unsere Leser und das Rum – Orthodoxe Volk sind sehr gespannt auf die Stationen, die dich zu deiner erfolgreichen Karriere geführt haben. Wie hast du deine Passion zum Journalismus gefunden und wie bist du zum Fernsehen gekommen?

Mitri Sirin:  Im Nachhinein muss ich sagen, das viel Zufall im Spiel war. Nach meinem Zivildienst bin ich erstmal nach Berlin gezogen ohne konkret zu wissen, was ich eigentlich genau machen will. 

Ich bin zu einem Freund in eine WG gezogen. Dort lief immer nur ein Radiosender, der mir wegen der Musik auch sehr gut gefiel. Die Station hieß Kiss FM Berlin. 

Weil die Moderatoren dort alle ziemlich unprofessionell klangen, dachte ich mir,- eine Bewerbung dort kann nicht schaden. Und tatsächlich klappte es dort. 

Da der Sender sich in der Gründungsphase befand, wurde mir ziemlich schnell relativ viel Verantwortung übertragen, was eigenständiges Arbeiten erforderte und eine schnelle journalistische Entwicklung nach sich zog. 

Schon im ersten Jahr durfte ich Beiträge schneiden, Künstler interviewen, Musikabläufe erstellen, als Reporter arbeiten und ganze Sendungen moderieren. Zwischendurch arbeitete ich auch für einige TV Stationen aber bis 2005 hauptsächlich fürs Radio. Erst danach wechselte ich komplett zum Fernsehen. Ich war als Nachrichten- und Magazin-Moderator beim RBB und WDR und dann ab

2009 bei Europas größtem Fernseh-Sender, dem ZDF. Dort moderiere ich hauptsächlich das ZDF Morgenmagazin, zwischendurch aber auch Sondersendungen oder die Heute Nachrichten. 

Beispiele: 

Ferit Tekbas: Kannst du uns etwas zu deiner Familie erzählen? Wer sie genau sind, woher sie stammen und wie sie damals nach Deutschland gekommen sind?

Mitri Sirin: 

Meine Eltern folgten Ende der 60er Jahre, wie so viele andere Südeuropäer auch, dem Ruf der damaligen Bundesrepublik Deutschland nach Arbeitskräften und ließen sich dann als sogenannte „Gastarbeiter“ in der westfälischen Provinz Rheine nieder. Wegen der Textil-Industrie. Die Hoffnung auf mehr Wohlstand und eine bessere Zukunft für sich und die Kinder spielten dabei natürlich eine wichtige Rolle. Und jetzt habe ich selber Familie. Ich lebe mit meiner Frau und meinen 3 Kindern (10, 15 und 19 Jahre) in Berlin-Tempelhof.

Ich habe meine Kinder vor vielen Jahren in Samandag taufen lassen und die Gelegenheit wahr genommen auch meine Schwiegereltern mit der Geschichte Hatays vertraut zu machen. Die Gegend hat ja eine bewegte Geschichte. Nach der Niederlage des Osmanischen Reiches wurde die Provinz 1918 von den Franzosen besetzt, die sie innerhalb ihres Syrien-Mandates  verwalteten. Nach dem Ablauf dieses Mandates beschloss die Provinz Hatay 1939, Teil der Türkei zu werden. Dennoch blieben die Bewohner dieser Gegend in ihrem Selbstverständnis auch Syrer. Antakya heißt es, ist wie ein kleines Syrien, denn hier wie dort leben Sunniten, Alawiten, Türken, Araber, Kurden und Christen. Zu letzteren gehört meine Familie.

Mein Großvater Edmon hat alles erlebt. Er hat erlebt, wie sich die Grenzen seiner Heimat verschoben haben. Er hat erlebt, wie es der christlichen Minderheit in dieser überwiegend muslimischen Gegend ergangen ist. Und er hat mit angesehen, wie seine Familie sich zerstreut hat. Aus allen möglichen Gründen: Die einen gingen, um ein besseres Leben zu finden; Wirtschaftsflüchtlinge nennt man diese Menschen heute. Andere flohen vor Verfolgung, und jetzt fliehen einige meiner Verwandten vor dem Krieg. 

Ferit Tekbas: Hast du viele Verwandte die aktuell noch in Samandag oder in Syrien leben?

Mitri Sirin: Nur ein kleiner Teil meiner Verwandtschaft lebt in Syrien. Die meisten sind wegen des Krieges aber geflohen. Mein Onkel Michel ist das einzige von 6 Kindern, das in Samadang geblieben ist. Der Rest lebt in Deutschland und der USA. Es ist immer wieder schönes, leider viel zu seltenes Ereignis wenn die ganze Familie aus allen Ecken der Erde zusammenkommt, um entweder gemeinsam Weihnachten oder Ostern zu feiern. 

Ferit Tekbas: Mitri, du bist in Deutschland geboren, was sind deine Eindrücke bzw. Erinnerungen an Samandag und wann warst du zuletzt zu Besuch dort gewesen? Hast du vor in Kürze dorthin zu reisen?

Mitri Sirin: Ich kann mich noch sehr gut an die beschwerlichen Reisen von Deutschland nach Samandag erinnern. Früher waren wir sehr lange im Auto unterwegs. Das war für uns Kinder immer ein sehr aufregendes Abenteuer, aber auch anstrengend, zB weil meine Schwester und ich uns auf der Rückbank immer um den besten Schlafplatz gestritten haben. 

Als wir nach 4 Tagen endlich in Samandag angekommen sind, war die Freude groß. Ich habe tolle Erinnerungen an diese Zeit, viele Verwandte, spektakuläre Natur und natürlich intensiver Familienaustausch. 

Mein letztes Mal in Samandag war 2005 als ich meine Tochter und mein Sohn habe taufen lassen. Es wird also wieder höchste Zeit, ich muss nur meine Termine besser koordinieren.

Ferit Tekbas: Vielen Dank Mitri das du dir die Zeit für das Interview genommen und uns einige Einblicke in dein Leben gewährt hast. Wir wünschen Dir weiterhin viel Erfolg, dir und deiner Familie Gottes Segen.