Merkez Konsey Başkanı Dr. Adnan Sert ile Röportaj

Yazar: Ferit Tekbaş

Yer: Köln / Almanya

Kategori: Röportaj

Tarih: 31.08.2018

Portal: www.zerocha.org

Okuma Süresi: 6 dakika

Dil : Türkçe

Ferit Tekbaş: Sayın başkan, ZeROChA – editör kadrosu adına bu mülakat için size teşekkür ediyoruz.

Halkımızın arasında sizi doktor olarak hemen hemen tanımıyan yoktur. Tanımayan, okurlarımız için sizin ve aileniz hakkında biyografik bigiler verebilir misiniz?

Dr. Adnan Sert: Hatay’ın Altınözü ilçesine bağlı Cneydo şimdi Tokaçlı köyünde baba tarafından Sert annem tarafından Demir ailesindenim. Babam o zamanlar aileyi geçindirmek için Antakya da Boyaci olarak çalışan biri, doğduğum dan bir kaç ay sonra annem abim ve beni köyden kente getiriyor. Antakya da ilk orta eğitimini bitirdikten sonra Ankara tıp fakültesinde öğrenime başladım. Ankara’da doğru düzgün bir kalacak yer bulamayınca İstanbul tıp fakültesi ne geçtim 

1982 de mezun olduktan hemen sonrasında mecburi hizmet, askerlikten sonra Antakya da işe başladım. 1990 da eşim Mari ile evlendikten sonra Almanya’ya geldim. Zorlukla da  olsa çeşitli işlerde ve bölümlerde çalışarak aile hekimliği uzmanı olarak 2004 ten itibaren kendi kliniğimizde  Marinin de desteğiyle ( kendisi doktor yardımcısı ) çalışıyorum. 1992 ve 1996 da hayatımıza dahada anlam katan iki kızımız oldu. Catharina ve Selena şimdilerde Berlin teknik üniversitesinde endüstri mühendisliği masterliğini yapıyorlar.

Ferit Tekbaş: Siz “Antakya Rum Ortodoks Kültür Koruma Merkez Konseyi” sadece yönetim kurul başkanı değil, aynı zamanda bu konseyin kurucu üyelerdensiniz. Bu konseyin kurulmasına halkımız arasında neden gerek duyuldu sayın başkan?

Dr. Adnan Sert: ZeROChA’nın kuruluşunun sebebi çeşitili nedenlere dayalı aslında. İlkin Antakyalı Rum Ortodokslara sosyal, siyasal, kültürel anlamda hizmet ve temsil edecek bir kurum yoktu merkez konseyimizin kuruluş tarihine kadar. Biz özelikle, Hatay ve Mersin Rum Ortodokslarına dünya çapında, nerde olurlarsa olsunlar, kapsıyacak ve hizmet edecek bir „Merkez Konsey“ oluşturduk.  Bu konsey, takriben iki buçuk sene evvel kurulmuş ve faaliyette geçmiştir.

Antakyalı Rum Ortodokslar çeşitli nedenlerden dolayı vatanlarını terketme zorunda kalmışlardı. Almanya coğrafyasında yaşayan Antakyalı Rum Ortodoksların sayısı takriben 20. 000’dir. Bu nedenle, fevkalade olan kadim Antakyalı Rum Ortodoks kültürünü korunması ve devamlı yaşatılması gerekmekte olduğunu düşündük ve bu gerekçeylen ilk adımları attık.

Ferit Tekbaş: Merkez Konsey’imizin temel ilkelerini sıralayacak olursanız bunlar hangi paragraflardan ulaşmaktadır?

Dr. Adnan Sert: Merkez konsey’in birinci ilkesinden bahsetmek istiyorum; biz hoşgörü ve karşılıklı saygı ilkelerine bağlıyız. Dolayısı ile insalar arasında diyaloğu ve beraberce, el ele insanların yaşam sürdürmelerini destekliyoruz. Ayrımcılık veya hernevi radikalizm, bizim derneğimizin temel ilkelerine, prensiplerimize aykırı olmakla beraber bizde yeri yoktur ve olmayacağından emin olabilrsiniz.

Ferit Tekbaş: Merkez Konsey’in tüzüğünde yer almış olan ana hedefleri nelerdir?

Dr. Adnan Sert: Sıralayacak olursak tüzükte yeralan hedeflerimiz;

  •  Antakya Rum Ortodoks Hristiyanların kültürel mirasın korunması ve desteklenmesini sağlamak.
  • Barışçıl diyaloğu geliştirmek ve diğer Sosyal kurumlarla barışçıl içinde diyalogta olmak.
  • Antakyalı Rum Ortodoksların tarihsel geçmişlerini araştırılmasına ve belegelenmesini sağlamak.
  • Araştırma ve bilimi teşvik etmek.
  • Yaşlılarımızın ihtiyaçlarına yardımcı olmak ve gençlerimizi teşvik edilmesini sağlamak.
  • Sanat ve kültürün geliştirilmesi.
  • Anıt ve tarihsel binaların muhafaza edilmesi ve bakımını sağlamak.
  • Muhtaç olan yetişkin gençlerimizin dahil olmak üzere meslek eğitimini ve okul eğitimlerini desteklemek.
  • Dünya çapındeki Antakya Rum Ortodoks Hristiyanları arasında bir ağ oluşturmak, ilişkileri iyleştirmek
  • Konuşulan ve yazılan ortak dil olan Türkçeye önem vermek ve bunu desteklemek.

Doğa ve peyzaj yönetimi, çevre, kıyı ve taşkın koruma ülkelerin tabiatı koruma yasasına göre teşvik etme.

Ferit Tekbaş: Sayın başkan, ZeROChA’nın yeni ana projelerinden bahsede bilirmisiniz?

Dr. Adnan Sert: ZeROChA yönetim kurulu bu sene de muhtemelen sonbahar aylarında bir etkinlik planlıyor. Bu etkinlikte merkez konseyimizin kapılarını tamamı ile halkımıza açacağız. Bu etkinlik, halkımızda mevcut olan bazı sorularını bize aktarbilmelerini ve merkez konseyi daha iyi bir şekilde tanımalarını sağlayacağını düşünüyoruz. Ayrıca çeşitli bronşlardan ulaşan kültür, literatür ve siyaset dalarından ünlü konuşmacılar davet etmeği planlıyoruz. Hatay – Mersin Ortodoks hayatı ile ilgili bir resim sergisi de orda sunmamız planlıyor. Tarih belirlendiği anda sevgili halkımıza ve katılmak isteyen tüm misafirlerimize zamanında duyuru yapılacaktır.

İkinci projemiz bir yardım kampanyası olacak. Altınözü ilçemizde olan Tokaçlı köyümüz’de bulunan Meryem Ana Rum Ortodoks Kilise onarımı için bir yardım kampanya başlatacağız. Köyümüzde olan kilise yapısı çok eski ve acil bir restorasyona ihtiyacı vardır.

Ferit Tekbaş: Sayın başkan, zaman ayırdığınız için tekrar size teşekkür eder ve işlerinizde yüce Rab’bimizden bu başarıların devamını dileriz.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Halkımız’dan olan bu değerli insanlarımız ile devamlı röportajlar yapabilmemiz için Merkez Konsyimiz, bağışlara ihtiyacı vardır.

Bağış yapabilmeniz için Banka detaylarımız:

Banka: Pax-Bank-Köln

Banka kodu: 37060193

Hesap numarası: 24139026

IBAN: DE61370601930024139026

BIC: GENODED1PAX

PayPal:

https://www.paypal.com/donate/?token=kaoRhheLCsKj25GO2NxbqeeI1ev8GON0Mt2t0Qj7DwredBDEDxsgsRTe4MXGkp9NNOWQLm&country.x=DE&locale.x=DE

Linki kopyalayıp taramacıya ekliyebilirsiniz. Bu bağlamada direkmen sitemizin ve Paypal bağış bölümüne gelebiliyorsunuz.